Terraarion Ilmankostutin / Sumukone (Fogger)

49,50 

Terraarion sumukone. Ilmankostutin, joka tuottaa ultraäänellä hienojakoista vesisumua (kylmää vesihöyryä) mikä johdetaan ilmavirran avulla letkua pitkin terraarioon. Sumukoneen teho 320ml/h. Irrotettava 1,5 litran vesisäiliö.

Saatavuus: Varastossa

Tuotetunnus (SKU): 103.1103 Osasto:

Terraarion ilman kostuttamiseen tarkoitettu sumukone, joka tuottaa ultraäänellä hienojakoista vesisumua (kylmää vesihöyryä) mikä johdetaan ilmavirran avulla letkua pitkin terraarioon. Laitetta käytetään terraarion ulkopuolella ja ulostuloletku voidaan vetää terraarion sisäpuolelle tai asettaa puhaltamaan sumu terraarion verkkokaton lävitse. Puhallusteho on säädettävissä. Soveltuu erinomaisesti automaattiseen terraarion ilmankosteuden ylläpitoon. Laitteessa on irrotettava 1,5 litran vesisäiliö ja automaattinen sammutustoiminta veden loppuessa. Yksinkertaisemmasta veteen upotettavasta sumukoneesta poiketen laite ei tuota vesiroiskeita ja ultraääniyksikkö on aina sopivassa kulmassa vedenpintaan nähden.

HUOM! Ultraääniyksikköä ei ole tarkoitettu jatkuvaan on/off toimintaan, joten laite on suositeltavaa ajastaa toimimaan esimerkiksi kaksi kertaa vuorokaudessa hieman pidempi ajanjakso kerrallaan. Suositellaan käytettäväksi mahdollisimman puhtaan ja pehmeän veden kanssa kalkkisaostumien ehkäisemiseksi (suomalainen vesijohtovesi ei pääsääntöisesti sisällä kalkkia ja kelpaa sellaisenaan).

Ultraääniyksikön käyttöikä riippuu olennaisesti käynnistyskerroista. Mitä useammin laite käynnistyy päivässä, sitä lyhyemmän ajan se kestää käytössä. Mikäli ultraääniyksikköön alkaa saostua kalkkia yms. epäpuhtauksia, se voidaan puhdistaa esimerkiksi etikalla.

HUOM! Sumukone toimii 12V jännitteellä. Laitteen virtajohdossa on muuntaja eli se kytketään suoraan tavalliseen (230V) seinäpistorasiaan. 12V tekniikka on kuitenkin hyvin arka ylijännitteelle, joten sumukoneen kanssa on erittäin olennaista käyttää jännitepiikeiltä suojattua ajastinta / ajastimen ja sumukoneen välissä olevaa jännitepiikeiltä suojattuja jatkojohtoa. < font color=” red”>Viallinen 230V sähköverkon ja 12V laitteen väliin kytketty ajastin voi aiheuttaa 12V jännitteellä toimivien laitteiden osien hajoamisen jopa yhdellä käynnistyskerralla.

Selvennyksenä kyseisen ilmankostutinmallin ylijänniteherkkyyteen:

Vastaavan tyyppiset ilmankostuttimet on suunniteltu normaaleiksi huoneilman kostuttimiksi asuinhuoneistoihin ja ne on muutettu ”terraariokäyttöön” vähäisillä ulkoisilla muutoksilla, käytännössä muuttamalla kotelointia niin että laitteeseen voidaan kiinnittää vesihöyryn ohjaamiseen sopiva letku. Käytännössä kaikilla terraariotarvikebrändeilla on valikoimassaan vastaavalla tavalla ”normaalista” huoneilman ultraäänikostuttimesta muunnettu letkullinen ilmankostutin, mutta tiettävästi yhtäkään ilmankostutinta ei ole alkujaan suunniteltu terraariokäytön erityispiirteet huomioivaksi. Tämä on aivan loogista, koska terrariokäyttöön ”valmistettujen” laitteiden menekki maailmanlaajuisesti olisi varsin marginaalista verrattuna siihen miten paljon samaa laitetta voidaan myydä normaalina ilmankostuttimena tavallisella suuttimella ilman letkuadaptaatiota.

Normaalia huoneilman kostutinta käytetään tyypillisesti kytkemällä se päälle ja pois päältä virtakytkimestä silloin tällöin, kun taas terraariokäytössä kostutin kytketään tyypillisesti ajastimeen joka voi käynnistää ja sammuttaa kostutinta useita, jopa kymmeniä kertoja päivässä. Tämä on varsin erilainen tilanne kuin mihin laite on alunperin suunniteltu. Jatkuva käynnistäminen ja sammuttaminen vaikuttaa laitteen tekniseen kestoaikaan, mutta varsinainen ongelma on kuitenkin ajastimen mahdollisesti aiheuttama jännitepiikki, koska ajastimeen kytketyn ilmankostuttimen virtakytkimen ollessa ON-asennossa piikki ei ehdi tasaantua muuntajassa ennen kuin varsinainen laite kytketään päälle. Laitteen sisältämät 12V osat voivat tällöin pahimmillaan tuhoutua jo yhdellä käynnistyskerralla tai kestää vain muutamia päiviä tai viikkoja.

Ultraäänikostuttimissa herkkä osa on tyypillisesti säädettävä tuuletin (tarkemmin sanottuna säädettävän tuulettimen pyörimistehoa ohjaava elektroniikka), joka puhaltaa höyryn letkuun, itse ultraääniyksikkö on kestävämpi. Tuulettimen osien herkkyys ei sinänsä olisi suurikaan ongelma koska osat ovat hyvin halpoja, mutta osien tulisi muodostaa itsenäinen moduuli joka on asennettuna pikaliittimellä jolloin se olisi helposti vaihdettavissa. Vaihtoehtoisesti laite olisi rakenteellisesti suojattava jännitepiikeiltä. Tämä kuitenkin edellyttäisi että ilmankostuttimen rakenne olisi suunniteltava uudelleen, ja terraariomarkkinan koko huomioiden sitä ei ole taloudellisesti järkevää tehdä koska normaalissa kotitalouskäytössä nämä ominaisuudet ovat turhia.

Eli tämä ilmankostutin on oikein käyttökelpoinen, kun sitä käytetään ilman ajastinta kytkemällä virta päälle virtakytkimestä.

Jos halutaan käyttää ajastinta, mekaaniset ajastimet (pyörivä kiekkomekanismi) vaikuttaisivat olevan selvästi turvallisimpia kuin digitaaliset, joista jotkin mallit voivat aiheuttaa jännitepiikkejä. Ja ajastimen ja laitteen väliin on laitettava ylijännitesuojattu jatkojohto.

Tai kun tuuletin hajoaa ylijäännitteen seurauksena, vika on korjattavissa purkamalla laite ja asentamalla uusi osa(t) hajonneen tilalle (tai ohittamalla tuulettimen tehonsäätö, jolloin tuuletin pyörii täydellä teholla). Tässä kajotaan ainoastaan 12V osiin eli operaatio on sinänsä turvallinen, mutta vaatii jonkinasteista ymmärrystä elektroniikasta.)

Paino 3 kg (kilogramma)

Arviot

Tuotearvioita ei vielä ole.

Kirjoita ensimmäinen arvio tuotteelle “Terraarion Ilmankostutin / Sumukone (Fogger)”
Scroll to Top